Preguntes Freqüents

Què causa la tartamudesa?

Hi ha quatre factors més probables de contribuir al desenvolupament de la tartamudesa: la genètica (aproximadament el 60% de les persones que tartamudegen tenen un familiar que també ho fa); desenvolupament infantil (nens amb altres problemes de la parla i del llenguatge o retards en el desenvolupament són més propensos a tartamudejar); neurofisiologia (investigació neurològica recent ha demostrat que les persones que tartamudegen processen la parla i el llenguatge lleugerament diferent que aquells que no tartamudegen); i la dinàmica familiar (altes expectatives i estils de vida accelerats poden contribuir a la tartamudesa).

El tartamudeig pot ocórrer quan es produeix una combinació de factors i pot tenir diferents causes en diferents persones. És probable que les causes de la tartamudesa siguin diferents a aquelles que el fan continuar o empitjorar.

Quantes persones tartamudegen?

Més de 70 milions de persones a tot el món tartamudegen, que és aproximadament un 1% de la població. A Catalunya són unes 75.000 persones.

Quina és la proporció d’homes i dones que tartamudegen?

Aproximadament, de cada quatre persones afectades, tres són homes i una és dona.

Quants nens tartamudegen?

Aproximadament el 5% de tots els nens passen per un període de tartamudesa, que dura sis mesos o més; tres quartes parts dels quals es recuperaran a la fi de la infància, deixant al voltant d’un 1% amb un problema a llarg termini. La millor eina de prevenció és la intervenció primerenca.

Crec que el meu fill està començant a tartamudejar. He d’esperar o buscar ajuda?

El millor és buscar la manera que els pares puguin ajudar en la major brevetat possible, fent que la comunicació sigui relaxada i donant temps a l’infant. Si el tartamudeig persisteix més de tres a sis mesos o és particularment greu, és possible que vulgueu buscar l’ajuda d’un professional especialitzat en la tartamudesa.

Es pot tractar la tartamudesa?

Sí, hi ha una varietat d’enfocaments reeixits per al tractament de nens i adults. En general, com més aviat s’apliquin, millor.

Hi ha gent famosa que tartamudeja?

Emily Blunt, James Earl Jones, John Stossel, Bill Walton, Mel Tillis, Winston Churchill, Marilyn Monroe, Carly Simon, Annie Glenn, Nicholas Brendon, Ken Venturi, Bob Love, John Updike, el rei Jordi VI… Tots ells són persones famoses que van quequejar i varen tenir una vida d’èxit.

He llegit sobre una nova cura per a la tartamudesa. Existeix tal cosa?

No hi ha cures miraculoses instantànies per a la tartamudesa. Teràpia, dispositius, i fins i tot les drogues no són cures màgiques. No obstant això, un especialista en tartamudesa pot ajudar no només als nens sinó també als adolescents, adults joves i fins i tot a adults d’edat avançada a fer un progrés significatiu cap a l’acceptació, reduir el patiment i millorar la fluïdesa.

Com he d’actuar davant d’una persona amb tartamudesa?

Fonts: Adaptat parcialment de The Stuttering Foundation

Comentarios cerrados.